Istoric tehnica radianta

Reiki este un cuvant de origine japoneza care inseamna “energia universala a vietii”. Particula Ki desemneaza acelasi lucru ca si cuvantul de origine chineza Chi sau Qi care desemneaza energia ce se afla in orice. Reiki este un sistem prin care se canalizeaza energie catre cineva in scopul vindecarii acelei persoane. El a fost “(re)descoperit” de catre doctorul Usui la sfarsitul anilor 1800.

 Doctorul Usui a petrecut  cativa ani studiind intr-o manastire din Orient.Nu a putut gasi nicaieri vreun raspuns despre cum ar putea vindeca cu ajutorul energiei universale. In Japonia a mers la mai multe temple intreband cum vindecase Buda. Preotii i-au raspuns ca ei erau mai interesati de bunastarea spirituala decat de cea fizica. Intr-o mica manastire a descoperit niste scrieri sanscrite vechi. Dupa alti cativa ani de studiu, a simtit ca a inceput sa inteleaga ceva dar pentru a merge mai departe avea nevoie de o meditatie profunda. Le-a spus calugarilor de la manastire ca intentioneaza sa posteasca si sa mediteze 21 de zile in apropierea unui munte si ca, daca nu se va intoarce dupa aceasta perioada, acestia sa vina si sa-i ia trupul neinsufletit.
A plecat spre munte si a adunat 21 de pietre cu ajutorul carora urma sa numere zilele. In fiecare zi arunca cate o piatra. In cea de-a 20-a zi nu se intamplase inca nimic astfel ca, aruncand si ultima piatra a spus: ”Fie primesc raspuns in aceasta noapte, fie totul se termina aici”. In timpul noptii, a vazut la orizont un glob de lumina indreptandu-se spre el.
Primul impuls a fost sa se fereasca, dar si-a dat seama ca acel glob de lumina ar putea fi ceea ce astepta el astfel incat i-a permis acestuia sa-l lovesca in frunte. Dupa ce a fost lovit de acel glob de lumina, Usui a fost purtat intr-o calatorie in timpul careia a vazut sfere colorate in interiorul carora se aflau simbolurile Reiki, aceleasi simboluri din scrierile tibetane pe care le studiase si nu le putuse intelege. In acel moment, privindu-le, totul i s-a lamurit.
Incepand cu acel moment, a inceput sa realizeze vindecari. Numai in prima zi a vindecat o unghie rupta de la picior, problemele lui de sanatate aparute in cele 21 de zile petrecute pe munte, o masea dureroasa si o persoana bolnava la pat. Acestea sunt cunoscute drept primele patru minuni.
Dorind sa-si folosesaca aceste capacitati pentru a-i ajuta pe ceilalti, a petrecut urmatorii 7 ani in cartierul cersetorilor din Tokyo, vindecandu-i pe cei bolnavi, ajutandu-i sa-si gaseasca de lucru, scapandu-i astfel de saracie. Dupa cei 7 ani, a observat figuri cunoscute in cartier. Erau cei pe care ii vindecase cu mult timp in urma. Intrebandu-i de ce s-au intors, acestia i s-au plans ca viata in afara cartierului cersetorilor era prea grea pentru ei si ca era mult mai usor sa cerseasca. Renuntasera la darul sanatatii, ca si cum nu ar fi avut nici o valoare, pentru a se intoarce la presupusul confort al vietii pe care o cunosteau.
Acest lucru l-a pus pe Usui pe ganduri iar acesta s-a reintors la manastire. Din toata aceasta poveste intelesese un lucru: ca oferindu-le sansa de a se vindeca nu le oferise cersetorilor si lectia recunostintei si ca el se concentrase pe vindecarea fizica uitand de problemele spirituale. Astfel, oamenii nu intelesesera valoarea darului ce le fusese oferit.
Dr. Usui s-a intors la manastire pentru a mai reflecta si a face planuri. Dupa ce a petrecut ceva vreme acolo, a elaborat niste percepte. A plecat apoi, oprindu-se in fiecare sat, intr-un loc public tinand in mana o torta aprinsa. Cand i se spunea ca nu are nevoie de o torta in miez de zi, el raspundea ca este in cautarea celor care doresc sa-si imbunatateasca viata. Astfel a calatorit, invatand si vindecand, combinand de aceasta data vindecarea fizica cu cea spirituala.
In timpul acestei calatorii l-a intalnit pe dr. Chujiro Hayashi, comandor in Marina. Acesta provenea dintr-o familie cu educatie si instarita. Dr. Hayashi a fost foarte impresionat de sinceritatea si puterea de convingere a dr. Usui. Cand a fost rugat de Usui sa-l insoteasca in calatorie, dr, Hayashi a fost de acord. Dupa moartea dr. Usui, dr. Hayashi a devenit continuatorul traditiei Reiki.
Dr. Hayashi a deschis o clinica in Tokyo langa Palatul Imperial. Aceasta avea opt paturi dispuse intr-o singura camera si cate doi practicanti ocupandu-se de fiecare pacient. Unul trata capul iar celalalt, asezat in partea dreapta, trata zona abdominala. Apoi ambii se ocupau de spatele pacientului. Deasemenea tratau si la domiciliul pacientului.
Pentru a deveni practicant de Reiki in acea perioada, o persoana trebuia sa fie acceptata de catre Maestri in organizatia Reiki, trebuia sa promita ca va folosi Reiki zilnic si ca va practica cateva ore si la clinica. Avand o pregatire militara, fiind deci mai organizat, dr Hayashi e posibil sa fi preferat o metoda de tratament mai sistematizata. In plus o astfel de metoda permite acoperirea intregului corp si a organelor.

Dr. Hayashi a murit pe 10 mai 1940 cu putin timp inaintea inceperii celui de-al doilea razboi mondial. Fiind ofiter in rezerva, dr. Hayashi stia ca va fi chemat la datorie, astfel putand deveni responsabil de moartea multor oameni. Nu dorea acest lucru asa incat a hotarat sa-si incheie existenta. Tot ce stia in materie de Reiki a revenit doamnei Takata.
Hawayo Takata s-a nascut in Hawaii, pe insula Kuai, pe 24 decembrie 1900. Prin 1935 ea a plecat in Japonia pentru a-si anunta familia de moartea sorei ei. Odata ajunsa acolo s-a imbolnavit foarte tare si afost internata in spital. Doctorii au hotarat sa o opereze dar in timp ce era pregatita pentru operatie Takata auzea o voce care ii spunea ca operatia nu era necesara. In cele din urma a renuntat la operatie si a ajuns la clinica dr. Hayashi.
Dupa ce s-a insanatosit, dna Takata a dorit sa invete si ea Reiki. Hayashi nu dorea sa o invete pentru ca nu era din Japonia. Ajutata de doctorul ei, Takata a reusit sa-l convinga totusi pe Hayashi so o invete Reiki. Pregatirea a durat un an, timp in care Takata a invatat ceea ce acum reprezinta Gradul II(putea vindeca dar nu putea instrui alti practicanti).
S-a intors apoi in Hawaii unde a invatat la randu-i lectia valorii darului oferit pacientului. Tratand un vecin fara sa-i ia nici un ban, acesta nu a pretuit cu adevarat valoarea tratamentului si nu s-a vindecat. Tratand o ruda si impunandu-i taxa, aceasta s-a insanatosit. Astfel traditia platii pentru tratament a fost intarita.
In noiembrie 1936 dr.Hayashi a sosit in Hawaii cu ocazia unui turneu de promovare a Reiki-ului in lume. Cat a stat acolo el a instruit-o pe dna Takata, facand-o ceea ce se numeste acum Maestru Reiki. Cand a plecat, a rugat-o sa-l viziteze atunci cand ii va cere acest lucru.
Dupa izbucnirea celui de-al doilea razboi mondial in Europa, dr Hayashi i-a aparut d-nei Takata in vis si i-a cerut sa vina in Japonia. Ajungand acolo ea l-a gasit pe dr. Hayashi imbracat in uniforma. El stia ca urma sa fie chemat la datorie si ca i se va cere sa faca lucruri pe care nu le-ar fi putut indeplini, datorita pregatirii lui spirituale. Asa incat i-a strans pe toti Maestrii Reiki, i-a anuntat ca dna Takata va fi urmasa lui la conducerea organizatiei si ca isi va omori corpul fizic prin spargerea a trei vase de sange. Lucru care s-a intamplat in timp ce vorbea cu cei prezenti acolo.

Din 1979-1980 Dr Barbara Ray a avut onoarea sa studieze cu doamna Hawyo Takata in casa dansei din Iowa
In acest timp petrecut cu Doamna Takata a fost instruita in cele sapte grade ale tehnicii Usui si a primit cheile de activare complete ale acestei tehnici asa cum au fost transmise de catre Usui 
De-a lungul timpului  intelesul cuvantului REIKI a fost folosit de catre diverse persoane intr-un mod general .Astfel pentru a nu exista confuzii intre reiki folosit la modul general si Tehnica Reiki au  fost inregistrate si folosite urmatoarele expresii pe plan international :
Tehnica Radianta,Autenticul Reiki
Acestia  sunt principalii termeni care fac dintinctia fata de orice altfel de REIKI.

In 1982 Domnul Dumitru Lazia fiind plecat in America pentru un curs de specializare a intalnit Tehnica Radianata, a studiat-o si a adus-o in Romania.
La acea vreme 1982  (EPOCA DE AUR A COMUNISMULUI) Domnul Dumitru Lazia era a doua persoana din afara Americii instruita in Tehnica Radianta si primul din Europa de Est.
De-a lungul timpului Domnul Lazia Dumitru a conceput un curs de pregatire,instruire si activare ce se desfasoara pe parcursul a 7 zile dupa cum urmeaza (3 zile gredul 1 si 4 zile gradul 2)
In prezent dansul este instruit pana la gradul 6

tehnica bowen